Sultans Trail – Bulgarije

Sofia

1 juni 2022 – 27°

Op weg naar Sofia. In het eerste stadje in Bulgarije, genaamd Dragoman, gelijk ff geld gepind. Communistische sporen, verwaarloosd en oud. Toevalig wel weer een jongeman die Frans sprak. De rest van de wegen naar Sofia zijn ook oud, vaak onverhard en vol met gaten. Oppassen geblazen dus. Nog aardig wat hoogtemeters gemaakt. In Sofia hebben we een appartement voor 2 nachten. Heel modern en netjes, en op zaterdag nemen we een rustdag om te wassen en de stad te bekijken: Bandai Bashi-moskee, Alexander Nevski kathedraal en de Sint Nicolaas kerk.

Novi Han

3 juni 2022 – 24°

Sofia uitfietsen was intensief en al bijna 20km. Daarnaast was er een stevige tegenwind, veel onverharde wegen en stukken klimmen, waardoor we na 42km besloten te gaan wildkamperen.

Belovo

4 juni 2022 – 27°

Prima geslapen. Zodra we op de fiets stappen moeten we direct omhoog, richting Vakarel. We kruisen 2 maal de volksweg 8 waarbij we steil naar beneden en weer omhoog moeten op grotendeels onverharde wegen 🤪. In Vakarel eerst koffie en een kletspraatje bij het locale supermarktje en daarna lunch. We krijgen van een oudere man , die overigens geen woord over de grens spreekt, kersen aangeboden 😁. Ontzettend aardig! Na de lunch kleine afwijking van de route en via de volksweg 8, met onwijze gaten, maar zonder hoogtemeters 😊! Vervolgens via Ithiman waar we 1 van de oudste moskeeën van Europa zien en en passant door een sloppenwijk komen…dat is toch wel heftig… en ongemakkelijk. Uiteindelijk in Malko Belovo een pensionnetje gevonden: pension Atili. Prima, netjes en fantastisch uitzicht. Daarvoor moesten we dan wel eerst omhoog buffelen. Bij het plaatselijke restaurant gegeten en heerlijk geslapen.

Pazardzhik

5 juni 2022 – 29°

Onderweg van Malko Belovo naar Plovdiv komen we door Pazardzhik en lopen daar een Nederlander, Freddy, tegen het lijf die daar met zijn Bulgaarse partner woont. We drinken gezellig samen wat en uiteindelijk betaalt hij onze lunch en doneert ook nog voor ons goede doel The Green Rebel! Hoe gaaf is dat 💪🏻 😁 !

Plovdiv

5 juni 2022 – 29°

Plovdiv blijkt een grote stad te zijn, die ontzettend oud is- 8000 jaar oud, één van de oudste van Europa. Er zijn diverse historisch bezienswaardigheden die herinneren aan de diverse oude culturen. Onderweg hiernaartoe zijn we Freddy Stabel en zijn partner tegengekomen. We hebben ff lekker bijgebabbeld, wat gedronken en heerlijke spaghetti gegeten 😀. Daarna strijden om voor de onweersbuien in Plovdiv te komen, maar dat lukte niet. Een bushokje en regenpak bracht uitkomst. De ruim 10km langs de drukke grote weg was echt heel intensief en vervelend. Gelukkig is het ook nu weer goed gegaan. Vlak bij het pension Studio W kwamen we de eigenaar tegen, dus snel fietsen in de garage en de studio in, voor een heerlijke douche. ’s Avonds nog de stad ingelopen….en wat een verrassing. Plodiv is de 2e stad van Bulgarije en het is echt een ontzettend leuke stad. Heel veel leuke kleine straatje met heel veel leuke restaurantjes. Her en der osmaanse invloeden, echt mondain en interessant.

Sakar Hills Camping

6 juni 2022 – 31°

Vanuit Plovdiv vertrokken. Ontbeten op een bankje in het park bij de moskee en koffie gedronken bij de moskee. Sijtse’s band was zacht. Kort geprobeerd om de band op te pompen, maar een ringetje van de fietspomp was verdwenen – los getrild op al die slechte wegen. Bij de fietsenwinkel een nieuw pompje moeten kopen, alleen maar voor het passende ringetje. Onze eigen pomp is nl. erg goed en die willen we behouden. We kwamen via de route bij een spoor zonder overgang en moesten de fietsen over het spoor tillen. Verder lange rechte wegen met veel verkeer 😬. Tijdens lunch in een parkje in Katunitsa werden we aangesproken door de zelfde man die Maarten en Thomas een slaapplek had aangeboden. Heel toevallig 😁. Om meer drukke en wat saaie wegen te omzeilen besluiten we om een stuk met de trein te gaan. Station Katunitsa lijkt verlaten en alle deuren zijn dicht. Een politieagente helpt, en na 5 min kunnen we met de trein mee naar Dimitrovgrad. Een zeer oude trein, onderweg gaat de deur zelfs een keer vanzelf open 😱, maar de conducteur is aardig 😁. In Dimitrovgrad staat de trein een uur stil, in de hitte 😥, maar we ontmoeten wel een Nederlander die 1 maand in de bergen in een Bulgaars huis gaat bivakkeren. Uiteindelijk aangekomen op camping in Beser. Gezellige avond doorgebracht met Mar, een Nederlandse vrouw die in Turkije woont maar met camper en hond Spider op doorreis is naar Nederland, en een Duitse vriendin Angela en een Iers stel. De laatsten hebben nog een Turkse Sim kaart voor ons. Geruild voor 2 flessen bier (1.2l) 😄. Andere camping gast Robert, al 14 jaar op reis met motor, heeft nog wat goede verhalen en tips voor ons. De volgende ochtend vertrokken naar de Griekse grens….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: