Sultans Trail – Servië

Sombor

15 mei 2022 – 26°

Even kort in Kroatie

16 mei 2022 – 27°

Alex ontmoet

Odzaci

17 mei 2022 – 27°

Deronje

18 mei 2022 – 27°

Backa Palanka

19 mei 2022 – 29°

Gekampeerd op een erg leuke camping. Twee erg aardige landmeters ontmoet.

Sremski Karlovci

20 mei 2022 – 27°

Zemun

21 mei 2022 – 20°

Alternatieve route gekozen tov GPX van Sultanstrail die ook anders bleek dan het bijbehorende boekje. Veel off road (leuk) en een aantal steile klimmetjes ( minder leuk 🤣). Overall: leuke route, o.a. over grint- en zandpaden tussen papaver velden, graan en maïs. Hobbelen geblazen! Zodanig dat Irma’s lowrider lostrilde en weer vastgezet moest worden.. verder veel wind, oppassen geblazen om niet van de weg te raken maar gelukkig ook veel rug wind 💨👌. Plek voor vannacht is een camping ca 10 km ten noorden van Belgrado aan (boven)de Donau. De zwaluwen (dat denken we tenminste, nog niet bevestigd) vliegen op ooghoogte, hebben vast hun nest in de steile wand, dat hebben we vandaag al eerder gezien langs de weg. Heel gaaf! Blauwe borst en rode rug. Morgen gaan we Belgrado bekijken 😁.

Belgrado

22 mei 2022 – 24°

Leuke Zwitserse buren op de camping die hun pensioen benutten om de wereld te zien in hun camper. Gaan in 6 maanden naar Istanbul en verder naar de “Stans”. We hebben Dagje Belgrado “gedaan”. Op dezelfde camping gebleven en de bus gepakt. Ook al een belevenis op zich. Langs lelijke gebouwen (parlement), groene parken en ook oude sierlijke huizen. Mooi fort waar de Sava in de Donau stroomt. Door de bohemian wijk gewandeld en een bus naar de Sava basiliek / kathedraal genomen. Héél mooi! En aangezien Irma niet zo van de kerken is zegt dit dus wel wat! Live verbinding met Hardenberg om het te laten zien 😁. Lekker gegeten aan de rand van het Studenski trg en bus terug waar we veel te lang op hebben moeten wachten aangezien het bushalte bordje incorrect was. Gelukkig werden we daar door een aardige jongedame op geattendeerd … Belgrado is zeker de moeite waard, naast nog vele oude betonblokken zeker ook veel mooie straatjes en huizen en ook veel groen.

Grocka

24 mei 2022 – 27°

Vanaf de Camping in Zenum, 10 km voor Belgrado, door de stad naar het zuid oosten gefietst. De stad gaan we uit via een lange stijgende weg. De buitenwijken liggen in een heuvelachtig gebied. Dus een hoofdweg die gedeeld moet worden met alle verkeer🙄😟. Lekker uitlaatgassen happen… Koffie gedronken op een terrasje bij de supermarkt MAXI waar we ff wat lunch boodschappen doen. Lekker geluncht in een speel tuintje in een dorpje ergens onderweg.. wat een troep. Ze gooien hier alles van zich af. Wel bankje in de schaduw gelukkig. Weer op weg worden we ingehaald door een wielrenner die, naar later blijkt, een foto van ons bord heeft gemaakt en ons later noemt in een Instagram bericht! Dat is cool! We hebben een warmshowers host gevonden in Grocka: Nenad. Heel gastvrij, als tegenprestatie en omdat zijn budget nogal “low” is, nemen we hem mee uit eten en we wandelen langs de Donau. In dit plaatsje zijn in de zomer meerdere festivals maar nu is alles nog rustig. Nenad werkt in een fietswinkel in Belgrado en moet ‘s morgens al om 7 uur weg. Wij zijn dus ook vroeg op en gaan lekker ontbijten bij de lokale bakker ☕️. We krijgen van de buren nog een fles vlierbloesemsiroop en een potje paprikaspread. Ontzettend lief en, zoals later blijkt, ook erg lekker 😋!

Smederevo

25 mei 2022 – 31°

Vanuit Grotcka naar Smederevo gefietst waar we gaan afbuigen naar het zuiden en dus de Donau gaan verlaten. De vlierbloesemsiroop gieten we in een van de waterflessen om gewicht te besparen. Gelijk ff proeven: heerlijk!

Smederevska Palanka

25 mei 2022 – 30°

Aangekomen in Smederevska Palanka hebben we nog geen slaapplek. Op zoek naar brood voor het ontbijt worden we door een oudere man aangesproken. Herr Buda ( voornaam). Na een leuk gesprek, hij kan zich niet voorstellen dat we dit doen en al helemaal niet dat we nog niet weten waar we gaan slapen, biedt hij aan bij hem te slapen. Hij heeft een huisje verderop waar hij 3 maanden per jaar is. De rest is hij Osnabrück. Dus we kunnen Duits spreken. Leuk huisje, achtig uitzicht! Wel eerst nog ff 11% omhoog 😓. Herr Buda neemt ons mee uit eten naar een restaurantje aan een meertje, erg leuk. Later bij hem thuis nog een zelfgemaakte schnaps en ook zelfgemaakte rode wijn 🍷. En de volgende ochtend een heerlijk ontbijt met gebakken ei. Om 8 uur rijden we weer weg na weer een ontzettend leuke ontmoeting.

Jagodina

26 mei 2022 – 25°

Camping ligt een stuk hoger dan de stad en onze routeplanner OsmAnd stuurde ons via een onverharde omweg naar de camping. Erg steil en nauwelijks te fietsen.

Krusevac

27 mei 2022 – 26°

Water vullen en voorbereiden op een nacht wild kamperen

Kostića

28 mei 2022 – 30°

Uiteindelijk hebben we een slaapplek gevonden, bij mensen thuis, waar we tent inde voortuin konden zetten. Best wel een tikkie ongemakkelijk

Aleksinac

28 mei 2022 – 30°

We gingen lunchen op het schoolplein en ontmoette Marya, de Engelse lerares

Niš

28 mei 2022 – 31°

Istanbul poort in Niš

Brzi Brod

28 mei 2022 – 30°

Geslapen bij de voetbalvereniging

Bela Palanka

29 mei 2022 – 32°

Alternatieve route genomen, via de oude provinciale weg, minder hoog, maar erg mooi, rijden in een groene kloof. Een paar onverlichte tunnels waren wel eng. Bij Bela Pelanka geen camping gevonden, dus namen we een hotel. Mooi nieuw en modern.

Sukovo

30 mei 2022 – 28°

Vanuit Bela Pelanka, lange helling maar gelukkig niet zo steil als aangegeven in de routebeschrijving: zou 10 km van 10% zijn maar dat viel reuze mee. Onderweg met de drone gevlogen. Na de top vrij eenvoudig Pirot binnengereden en lekker koffie gedronken. Ons bord had blijkbaar de aandacht van een journalist getrokken want we werden aangesproken en gevraagd om aan een reportage mee te werken voor locale en landelijke nieuwssite. Dat hebben we natuurlijk gedaan, extra aandacht voor ons goede doel! Na Pirot onze weg vervolgd. We kwamen nog een jonge Fransman tegen die in tegengestelde richting fietste. Allemaal heel gezellig, dus het fietsen schoot niet heel snel op en geheel onverwacht kwamen we een camping tegen, dus besloten daar te overnachten. De eigenaar durfde €20 te vragen, en dan zelfs zonder een warme douche. Het kostte best wat overredingskracht om voor het best wel hoge bedrag naar lokale norm, in ieder geval een warme douche te hebben. Het veld was mooi, sanitair hééél eenvoudig maar een emmertje water voor de wc werkt ook 🤗. Vergane glorie… En veel pauwen op de camping! Aangezien we bedacht hadden de grens al over te zijn waren onze Dinars al zo goed als op maar gelukkig konden we camping en boodschappen met euro’s betalen 😁

Grens Servië-Bulgarije

31 mei 2022 – 29°

17 km vanaf de camping naar de grens. Het was veel rustiger dan verwacht, maar wel een heel aantal Duits-Turkse mensen op weg naar Turkije. Heel gezellig gebabbeld met iedereen, terwijl we stonden te wachten in de rij. Ze wilden allemaal weten waar we heen gingen en we werden overladen met eten! Ontzettend lief! Direct na de grens waren er wegwerkzaamheden waar we al voor gewaarschuwd waren. Er zou niet te fietsen zijn, maar gelukkig viel dat reuze mee en na enkele km konden we de snelweg in aanbouw verlaten en onze tocht via de oorspronkelijke kinderkopjes weg vervolgen. Niet makkelijk, wel lekker in de schaduw. Maar eerst hebben we gelunched met al het lekkers dat we gekregen hadden…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: