Start van onze Balkan kust route – Albanië

Mengel (camping Fridolin)

27 juni 2022 – 35°

Nadat we de camping verlaten hebben, begint al snel de klim naar de grens met Albanië. We moeten ongeveer 300m klimmen, naar de 1000m hoogte. Vooral het eind is erg stijl en het is al aardig warm. De grensovergang is redelijk klein en gaat gemakkelijk. Zo rijden we ons tiende land binnen: Albanië!!! Even een kop koffie drinken snel na de grens, waar we prachtige vergezichten hebben. De afdaling gaat snel, met haarspeldbochten en wat opvalt is de warmte. Het al snel steeds warmer, bloedheet eigenlijk en de wind is als een föhn. Langs de weg staan allemaal kleine plekken om je auto te wassen, bij allemaal staat de sproeier aan om hun bereidwilligheid te tonen. Albanië ziet in eerste aanblik best mooi en toch niet zo heel oud of arm uit. Waarschijnlijk komt dat vooral door ons referentiekader, vanuit landen als Servië, Bulgarije en Turkije. De totale rit wordt toch erg vermoeiend door de warmte en het continue op en neer gaan van de weg. Zo’n 15km voor het eind moet Irma echt even van de fiets af en bijkomen, ze is kapot. De tent en wat andere spullen worden op Sijtse’s fiets gepakt en na 20 min. proberen we het weer. Uiteindelijk halen we de camping, waar de eigenaar zegt dat het 40°C is. Dat verklaart waarom het zo moelijk ging. We krijgen bij aankomst elk een heerlijk koud bier. De man is erg vriendelijk en de camping kost maar €5 per nacht.

De dag erna nemen we een rustdag. We zijn moe van de afgelopen fietsdagen, maar vooral van de warmte. We doen een paar boodschappen en verder blijven we vooral in de schaduw.

Camping Mali Robit (Golëm)

29 juni 2022 – 29°

Vanwege de warmte staan we om 5 uur op. Om 5h50 gaan we weg, via Elbasan naar Durres. We rijden langs oude zware industrie, waarbij we ons afvragen hoeveel er nog operationeel is. De smog die veroorzaakt wordt door de diverse rokende schoorstenen is er in ieder geval nog wel. Om 7h10 hebben we 22km afgelegd en gaan we ontbijten. De afstemming in het Albanees gaat lastig, dus we gaan mee de keuken in om rijst met goulash uit te kiezen. Daarna een koffie en weer verder. Het wordt al aardig warm. Om 9h10 hebben we al 47km gefietst, bij een temperatuur van 30°C. We komen eind van de ochtend bij de camping in Golem (een voorstad van Durres). Wat een volle stranden, massa toerisme en typische camping zo weggefrommeld achter een hotel. We halen wat te eten aan het strand, eten daarna nog wat bij het hotel en proberen bijtijds te gaan slapen. Morgen is weer vroeg op, om in de ochtend het grootste stuk van de route te fietsen als het nog niet te warm is.

Hotel Europa Park

1 juli 2022 – 34°

We ontbijten ergens aan het overvolle strand en fietsen daarna de havenstad Durres uit. Het is allemaal erg druk, veel verkeer, veel mensen en de micro economie is duidelijk zichtbaar. Kleine winkeltjes, kleine landbouw percelen en veel aandacht voor DE auto. Vooral Mercedes is in Albanië enorm populair. In ons routeboekje staat daarover “een Mercedes gaat nooit dood, hij is hoogstens eens ziek”. Overal autowas plekken, sloopbedrijfjes, waar ze gespecialiseerd zijn in een aantal automerken en daar alle onderdelen van auto’s slopen en als tweede hands onderdeel beschikbaar hebben. We fietsen verder naar het noorden om uiteindelijk bij een hotel aan de A1 aan te komen. Het is groot, maar erg leeg, wordt gerund door de zoon van de eigenaar, hij is 13 jaar oud🤔 en hij spreekt als enige prima engels. Opa en oma zijn de uitvoerende medewerkers en papa de manager op afstand. Zowel het avondeten als ook het ontbijt moet specifiek voor ons gemaakt worden. Allemaal erg eenvoudig, maar ja we hebben eigenlijk geen keuze. De airconditioning in de kamers staat uit, omdat er nauwelijks gasten zijn, dus een mobiele airco moet een dragelijke temperatuur in de kamer opleveren, maar dat faalt grandioos. Als we gaan slapen is het nog steeds 30°C op de kamer, en we hebben zo’n behoefte aan wat afkoeling 🥵. Eigenlijk belachelijk om hier voor te betalen maar ja, Albanië en ze hebben al geen cent te makken….

Shkoder

1 juli 2022 – 35°

Weer een fietsdag in de warmte, dus vroeg weg en voldoende drinken. Vandaag komen we ineens meer andere fietsers tegen. Als eerste halen wee Duitser in die in Roemenië woont, daarna Jens, waarmee we gezellig kletsen tijdens het fietsen. Hij heeft al heel veel gefietst en heeft veel ervaring met fietsen en wat wel en niet werkt. Voor we afscheid nemen, maken we nog snel een foto…wat een energie heeft deze man. Daarna komen we de Nederlanders Esmay en Roy en een Engelsman tegen. We kletsen een hele tijd in de volle zon, wat eigenlijk té was is, maar ja het uitwisselen van ervaringen is zo leuk😁. Esmay gaf aan dat de komende dagen op de camping waar wij heen willen Techno feest/festival gehouden worst. Ze adviseert een 5-sterren Spa-Hotel in Shkoder. Vlak voor Shkoder zien we echter een camping aangegeven en deze blijkt net nieuw, klein, erg leuk en aan de rivier te liggen. We ontmoeten een Duits fietsstel en een Duitse solo fietser. Ook weer erg leuk om met ze te kletsen en ervaringen uit te wisselen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: