Balkan kust route – Kroatië (deel 1)

Camping Kate (Mlini)

3 juli 2022 – 32°

Zonder ontbijt om 7h30 op weg. Langs de prachtige baai van Kotor, maar helaas ook hier fish farms… We gaan naar de pont om aan de andere kant de route vervolgen naar Herceg Novi. Brood scoren net na de pont, aan de waterkant opeten, koffie op een terras aan het water en veel over boulevards gereden. Omdat de route eigenlijk van noord naar zuid gemaakt is, rijden we veel tegen het verkeer in over eenrichtingsverkeer wegen. Al in Herceg Novi moeten telkens stukjes klimmen. Niet heel hoog, maar in de enorme warmte, valt het niet mee. Daarna gaat het een heel stuk omhoog naar de grens met Kroatië, eerst moeten we Montenegro uit. Het is een kleine kneuterige overgang. Daarna weer in volle vaart naar beneden om bij de 2e overgang (ingang van Kroatië) te komen. We kijken tegen een enorm steile helling op. Deze is misschien 1 km lang, maar soms 10%, en dus kruipen met minder dan 5 km/u naar boven. De rest van de route gaat flink op en neer in de – en we hebben het al veel vaker gezegd / geschreven – enorme hitte. Ruim boven de 30°C strak blauwe lucht, het zuigt alle energie uit je….. Onderweg komen we Lars en Mathijs tegen. Zij fietsen van Groningen naar Istanbul, dat zijn (deels) bekende stukken voor ons 😁. Aangezien we al vroeg die dag al ons eten op hebben, de winkels dicht zijn, en geen restaurant in de buurt, Moeten we het doen met een restje pindakaas en chocolade pasta (lekkere Snickers combinatie) om weer wat energie te krijgen voor het laatste stuk van 20km. Het help wel 😄. Later ontmoeten in tegengestelde richting de Italiaanse Anne die in Maastricht is afgestudeerd en voor onbepaalde tijd aan het fietsen is. Na een lange slopende dag van 68km komen we bij de leuke camping Kate in Mlini. ’s Avonds eten we gezellig en uitgebreid aan zee. Heerlijk!!!

Dubrovnik

5 juli 2022 – 32°

Vanuit Mlini zijn we naar Dubrovnic gegaan, ’s morgens om 7h10 met de bus heen. We bleken de verkeerde bus te hebben, omdat Sijtse niet op de buslijn let en Irma niet aangeeft dat we in de verkeerde bus stappen. Gevolg is een keer overstappen, maar we zijn nog mooi op tijd in de oude stad van Dubrovnic. Het is volledig ommuurd en ligt prachtig aan de Adriatische Zee. We kopen eerst wat brood en gaan daarna de muur op😆, voor een prachtige ronde met uitzicht op de stad (kosten ~€30 p.p.). Soms een beetje eng want best hoog en soms ook smal 😵‍💫. Na de tour over de muur ff kopje koffie op een terras en vervolgens nog wat dwalen door de stad. De niveauverschillen zijn groot en aan de oostkant van de stad heb je allemaal steile trappen. Lekker ijsje gescoord bij de haven, wachtend op de ferry voor de terugtocht naar Mlini en de camping. De overtocht duurt ca half uur. Na terugkomst lekker gezwommen in de Adriatische Zee, boodschappen gedaan en gekookt. ’s Nachts steekt er een stevige wind op, met veel rukwinden en harde vlagen. Alles wat niet opgeborgen op gezekerd is waait weg en we hebben een onrustige nacht. Gelukkig weinig fietskilometers gepland voor de volgende dag, want dan nemen we de ferry naar Korcula.

Korcula

6 juli 2022 – 32°

Eerst met de veerboot van Mlini naar Dubrovnic, met de fietsen dwars door de oude stad en daarna een stijl stukje helling naar de andere kant van de stad. Daar vandaan vertrekt de veerboot naar Korcula. Het is een catamaran, vaart snel en de fietsen kunnen mee. Korcula blijkteen erg leuk stadje te zijn – klein Dubrovnic genaamd. We eten wat en fietsen naar de camping. Het blijkt een mooie, ruime en groene camping aan een prachtige baai te zijn. Hier blijven we 2 dagen, het is heerlijk vertoeven hier.

Prižba

7 juli 2022 – 26°

Als we wakker worden regent het en moeten we de eerste keer van deze reis de tarp opzetten. Het is fris, zeker 15°C kouder dan normaal. We doen rustig aan, ontbijten onder de tarp en gaan rond 11h00 op pad om het eiland te befietsen. Het miezert, blijft fris, maar toch geeft het energie om lekker te gaan fietsen. Het is bijna 40km fietsen met 520 hoogtemeters, maar het gaat ons goed af. We fietsen door prachtig groene bergen en langs liefelijke baaien.

Kaštel Kambelovac

9 juli 2022 – 29°

Heerlijk stuk gefietst van Prizba naar Vela Luka. Daar hebben we veerboot genomen naar Split. Omdat Split een grote drukke stad is en de route de stad uit niet leuk, hebben een stukje trein genomen naar Kaštel Kambelovac waar de camping is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: