Balkan kust route – Kroatië (deel 2)

Šibenik

11 juli 2022 – 29°

Om naar Šibernik te gaan moeten we een pas over van 520m. Mooie weg met een aantal haarspeldbochten. Uiteindelijk was het goed te doen, met mooi uitzicht op de baai van Split. Daarna afdalen en door een grote vallei richting Šibernik. Warm en rustig zijn waarschijnlijk de beste samenvatting. In Šibernik hebben we een tweepersoonskamer geboekt in een heel leuk hostel. s’Avonds eten we heerlijk in de oude stad. Sijtse eet lamsrack, en dat is niet echt veganistisch😬, maar hij had er zo’n zin in en het smaakte zó goed…..Trouwens wat een ontzettend leuk stadje is Šibernik, veel kleine steegjes, trappen, oude Venetiaanse huizen een boulevard, echt heel gezellig. Na het eten hebben we lekker door de stad gestruind en de avond afgesloten met een biertje met life muziek. We hoopten een dag langer te kunnen blijven, maar het hostel was helemaal volgeboekt, dus we konden niet bijboeken en gaan de volgende dag verder.

Camp Marina

12 juli 2022 – 28°

Rustig ontbeten in de buitentuin/op het terras van het hostel, heel relaxed. En uitgebreid gekeken waar we naar toe zouden gaan. Besloten om de route te vervolgen noord-oost richting Losovac. Steil de stad uit, ai, dat waren we ff vergeten. En het landschap is vergelijkbaar met de dag ervoor: bergachtig, maar met lage begroeing. We stoppen bij Camping Marina in Losovac, niet ver voor Skradin. Relaxte camping met zwembad, schaduw onder pijnbomen en een barretje met beperkte kaart. Dus we moeten weer 3 km terug voor een supermarkt. Volgende dag een rustdag gehouden, nauwelijks iets gedaan 😏. De dag erna hebben we het Nationale park Krka bezocht. Daar zijn hele mooie watervallen en een prachtige natuur. Op de camping hebben we ook 3 fietsers uit Zuid-Afrika ontmoet, Carl, Michael en Nicholas Lambrecht. Echte fietshelden zijn het. Michael is gestart in Barcelona, Nicolas kwam erbij in Milaan en hun vader fietst 2 weken mee vanaf Zadar naar Dubrovnik. Avonturiers! Nicolas gaat volgend jaar zijn master studie doen in Delft. Wat toevallig 😀

Tisno (Olivia Green Camping)

14 juli 2022 – 29°

Hoe gaan we verder in de komende dagen? Dat houdt ons best wel bezig. We hebben met onze kinderen afgesproken om een week te kamperen in de buurt van Bolzano (Noord Italië) vanaf 24 juli. De hele Balkan kust route tot Triest fietsen en dan door naar Bolzano is echt te ver. Daarnaast wordt het de komende dagen nog een stuk warmer tot wel 37°C waardoor het fietsen extra zwaar wordt. We hebben besloten om vrijdag 22 juli de veerboot te nemen van Zadar naar Ancona (Italië) en dan de dag erna (zaterdag) met de trein naar Bolzano te gaan. Dat worden lange tochten, de boot- en treinreis duren ongeveer 7 uur. Voor de treinreis moeten we regionale treinen gebruiken, zodat de fietsen mee kunnen. Nu hebben we duidelijkheid over onze planning en dat geeft rust in het hoofd en gelegenheid om de komende week leuke plekken te bezoeken, rustig aan te doen en heerlijk te relaxen. Het idee is om nog naar een stuk of 3 – 4 campings te gaan in de buurt van Biograd en Zadar. We besluiten terug te gaan naar de kust en de Balkan route niet verder te volgen – die gaat namelijk verder naar het noorden over rustige wegen, met nauwelijks campings. We rijden via Šibernik terug naar de kust op weg naar Tisno. Daar is een eiland en schiereiland en op de kaart ziet dat er leuk uit met veel campings. Op advies van “onze Zuid Afrikaanse fietsvrienden” gaan we koffie drinken op het schattige eilandje van Tribunj, wat inderdaad ontzettend leuk is. Aangekomen bij Tisno, wordt bevestigd wat we al weten, de Kroatische kust is druk en heeft veel grote campings. We rijden een stukje door en komen bij de Olivia Green Camping. Bij het inchecken schrikken we ons “de rambam” – €65 voor één nacht op de camping – maar dan krijgen we er wel een armbandje bij 😆, om voor onze drankjes te kunnen betalen bij de poolbar. Nou ja, in deze hitte hebben we geen zin om verder te zoeken naar een camping die wel bij ons past. We genieten van het comfort op de camping, nemen een heerlijk biertje bij het zwembad, zwemmen en zonnen op het strand en gaan eten in Tisno. Uiteindelijk een heerlijke dag. Natuurlijk maken we samen grappen over alles wat anders of beter kan voor €65 per nacht 😁.

Drage (Fledermaus Hotel – camping)

15 juli 2022 – 31°

Langer blijven op deze superdure camping is geen optie. We gaan richting Biograd, naar een camping die leuk lijkt en is aangeraden door, wederom, “onze Zuid-Afrikaanse fietsvrienden”. De tocht start langs de drukke D8 en we weten nu echt zeker, dit vinden we niet leuk. We komen langs een natuurgebied bij het Vrana meer (Vranska jezero), het grootste meer van Kroatië. We volgen de Eurovelo8, rijden een stuk onverhard mountainbike pad en komen bij een prachtige plek aan het meer. Lekker in de schaduw lunchen, dronevliegen – want die hebben we niet voor niets bij ons, en gebruiken we veel te weinig😏 – en Irma gaat ff zwemmen. Snel daarna zien we een bord staan; “Sie haben Ihre Ziel erreicht”, nou dat willen we wel eens zien. Het blijkt een hele gave plek aan het meer, waar je kan kamperen en lekker eten. Ze gebruiken voornamelijk eigen verbouwd eten, er is dus geen bier en we drinken witte wijn met bubbeltjes water 😏. Toch lekker als het warm is en je dorst hebt. ’s Avonds eten we een drie gangenmenu ( niet vegan 😬) – tonijn (enorm stuk) en gambas (eigenlijk garnalen maar wel veel). Schnapps staat ook op tafel, en Sijtse geeft aan dat voldoende Schnapps goed is voor de spijsvertering. Later schuift Alex die aan de Chiemsee woont aan, drinkt Schnapps met ons mee en we hebben leuke gesprekken met elkaar. Als we naar onze tent lopen is het pikkedonker en muisstil…..heerlijk. We horen ineens in de verte huilende geluiden. Zouden het wolven zijn? We blijven in totaal 4 nachten op deze heerlijke relaxte camping. We drinken koffie in het dorp Drage, een andere dag fietsen we naar Biograd. We doen vooral rustig aan, lezen veel en kletsen met Jens – de voltijds vrijwillige beheerder en onze buurtjes Lex, Renate en hun zoons Justin en Skyler.

Kraj (eiland Pasman)

19 juli 2022 – 32°

Vandaag hebben we alle tijd, we willen de veerboot om 14h30 vanuit Biograd naar het eiland Pasman nemen. Het is maar 11 km fietsen, dus we relaxen, en na de lunch fietsen we naar Biograd. Jens geeft ons nog een meeuw om de fiets te hangen. Het is erg warm, we nemen de grote weg, de D8, en die rijdt snel en makkelijk. In 15 min brengt de veerboot ons naar het eiland Pasman. Daar fietsen we 3 km naar een kleine privé-camping waar Helmuth & Regina staan. Dit zijn de uiterst vriendelijke mensen uit Zuid Duitsland die we ook in Komarom Hongarije ontmoet hebben en zij blijken zeer toevallig op Pasman te kamperen. Erg leuk om hen weer te zien.

Zadar

21 juli 2022 –

Stukje fietsen over Pasman naar het volgende eiland Ugljan, over een brug en dan de veerboot naar Zadar. Mooie omgeving, prachtig langs de zee fietsen en daarna Zadar in fietsen. Weer een mooie oude stad. Lunchen in de oude stad in een parkje aan de boulevard ( uitgebreid gesproken met een Hongaarse vlaming) en dan naar de gehuurde kamer: op de begane grond aan de straat ff buiten de oude stad. Net als in Plovdiv. Nadat we ons geïnstalleerd hadden weer terug naar de oude stad om wat te drinken en te eten. ’s Avonds loopt de oude stad vol met toeristen die de zonsondergang willen bekijken ( wij ook ) en het zeeorgel beluisteren, heel geinig. We lopen en passant nog fietsers tegen het lijf ook, uit Mexico en Duitsland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: