Fietsen naar Barcelona – Frankrijk deel 1

Monthermé

19 Augustus 2022 – 25°C

We volgen nog steeds de Maas en komen al vrij snel in Frankrijk, ons 14e land deze fietsreis. We drinken een kop koffie in Givet, het begin van de Voie Verte, de Franse naam van de fietsroute tussen Givet en Mouzon over 130km. De Maas meandert er lustig op los op dit deel van haar loop. We komen onderweg een jonge man uit Duitsland tegen op zijn e-brommer, bespreken in het Nederlands o.a. de Europese energie problematiek en de rol van nuclaire centrales daarin. ’s Avonds eten we eerst een grote puntzak met friet bij een frietkot langs de weg tegenover de supermarkt. Dan is de eerste honger gestild en kopen we de ingrediënten voor de salade die we op de camping willen klaarmaken. Op de terugweg begint het te regenen, kruipen we onder het afdak met picknick tafels op de camping, genieten we van de witte wijn en de salade. We kletsen nog ff met een jongeman uit Rotterdam die op weg is vanuit Maastricht naar de bron van de Maas, in de buurt van Langres (in Frankrijk). We hebben ook weer een donatie gekregen van €50 voor ons goede doel (www.thegreenrebel.org). Enorme dank voor zoveel steun!!!

Mairy

20 Augustus 2022 – 26°C

Vandaag zijn we langs de Maas de mooie bergen min of meer uitgefietst en in het wijdsere land gekomen. Na 65km komen we op de camping waar er een speciaal trekkers elf met tent en stoelen is en het steeds drukker wordt met fietsers. Een Belg op een Santos, Liesbeth en Frans die al eerder contact hebben gehad met Jan en Magreet en Jan uit Beverwijk. Echt ontzettend grappig. Dan komt er nog een jonge vrouw uit Utrecht en zien we de jongeman uit Rotterdam ook weer die vanochtend vanaf dezelfde camping vertrokken is als wij. Verder zijn er nog een aantal Fransen, Nederlanders en een Duitser.

Consenvoye

21 Augustus 2022 – 28°C

Een lange dag fietsen en we volgen niet meer continue de Maas. De rivier wordt kleiner en wij gaan soms de heuvels in wat meer klimmen betekent. Dat is toch wel weer zwaar. Het is zondag en alle winkels zijn dicht. We zijn in Nederland inmiddels gewend dat er ook op zondag nog supermarkten open zijn, maar hier zijn we op het Franse platteland. Alle dorpjes lopen leeg en er zijn niet eens meer overal bakkers! Maar wel broodmachines! Gelijk ff uitproberen en ja hoor, smaakt prima. Hadden we ook ff nodig voor de laatste km’s! Gelukkig lijkt er in de plaats van bestemming, Consenvoye een restaurantje te zijn die ook nog open is. Eerst daar wat gedronken en daarna naar de camping. Veel vaste staanders maar gelukkig ook een tentenveldje. We ontmoeten een gepensioneerd Belgisch echtpaar dat op weg is naar Rome! Heel gezellig mee gebabbeld. En zo ook met onze Hongaarse overbuurman (met camper) die ons op een zelfgestookte welkomsborrel trakteert en een overigens prima politieke discussie. Daarna moeten we ons nog haasten om op tijd in het restaurantje te zijn, waar we onze Belgische vrienden ook weer zien. Er schijnt hier ook weer een broodbakmachine te zijn. Dus die zoek we na het eten op om vast ontbijt te scoren… en wat schetst onze verbazing: staat er een pizza machine naast! En die blijkt ook goed te werken volgens het Franse stel dat net een pizza heeft gehaald 😊. Snel een baguette 🥖 gekocht en dan terug naar de camping, ons bedje in!

Heudicourt-sous-les-Côtes

22 Augustus 2022 – 27°C

Onze Duitse fietsbuurtjes zijn al weg als we opstaan en ook onze Belgische vrienden zijn al aan het pakken… wij gaan nog ff uitgebreid ontbijten. Om 10 uur fietsen we pas weg. De route naar Verdun loopt over het jaagpad langs Canal de l’Est. In Verdun is in de Eerste Wereldoorlog enorm veel gevochten en zijn heel veel slachtoffers gevallen. Er staan dan ook diverse monumenten in de stad. Later op de dag nemen we afscheid van de Maas. Die loopt verder zuidwaarts richting haar bron in de buurt van Langres, terwijl een stukje oostwaarts gaan richting Nancy. Voor een supermarkt moeten we een extra rondje om rijden. Daarna nog ff ca 40 km door… Later in de middag bereiken we 4000 km die we gefietst hebben tijdens onze 6 maanden tocht. Best een gaaf aantal kilometers al💪🏻😃. We moeten aan het eind een klein maar venijnig colletje over. Na aankomst op de camping zetten we de tent op en gaan een biertje drinken in de bar aan het meer met een vega-burger en friet. Wat is dat heerlijk na een lange dag fietsen😀. ’s Avonds proberen we een filmpje (als Reel) op Instagram te zetten via de Wi-Fi van de camping, maar dat werkt weer slecht. Tjonge wat de Wi-Fi in Frankrijk slecht geregeld 😝

Tonnoy

23 Augustus 2022 –

Na het ontbijt gaan we eerst naar de sporthal die verderop staat, omdat daar goede Wi-Fi is. Dan kunnen we eindelijk allerlei updates op de social media versturen. Daarna rijden het we verder tussen de Maas en de Moezel. Eerst een stuk klimmen, maar daarna lekker afdalen naar de Moezel. We komen net als de afgelopen dagen monumenten tegen uit de Eerste Wereldoorlog. Er is in deze streek enorm veel gevochten. Dat blijft een indrukwekkende gedachte, dat er honderdduizenden mannen uit Europa, maar ook Amerikanen en Canadezen hun leven hebben gegeven voor de vrede. Wat ons verder opvalt, is dat de dorpjes ook weer iets meer bevolkt raken als we dichter bij de rivier zijn – er is meer leven te zien😄. We zitten dan tussen Metz en Nancy in, het stuk dat we al heel vaak met de auto gereden hebben. Nu zien we alleen veel meer details van de omgeving. Eize belt nog om lekker bij te kletsen. Dan rijden we Nancy in. Het blijkt een prachtige stad te zijn. Rondom het centrale plein is het ontzettend veel praal en pracht. Uiteindelijk fietsen we 96km om op een campercamping aan te komen. Het is er heerlijk groen en ruim, en dat voor 5€ 😀. Het was best een flink stuk fietsen, we zijn moe bij aankomst en hebben geen lekker drankje voor de avond. Sijtse spreekt een gezellig echtpaar uit Drenthe en zij zijn zo vriendelijk om ons een fles heerlijke witte wijn te geven. Wat is dat genieten na een lange dag fietsen 👍.

Sanchey

24 Augustus 2022 – 30°C

Omdat we geen brood hebben, pakken we eerst in en gaan dan het dorp in om daar brood te halen, te ontbijten en koffie te drinken. Daarna op pad – het wordt een warme dag (ongeveer 32°C). We fietsen prachtig langs het Canal des Vosges steeds verder naar het zuiden, op weg naar Barcelona en het goede doel dat we ondersteunen: The Green Rebel (www.thegreenrebel.org). We kiezen ervoor om het kanaal te blijven volgen en niet, zoals de route aangeeft diverse dorpjes links en rechts te doorkruisen. Fietsen langs het kanaal is prachtig, veel groen, erg rustgevend water, echt heerlijk. In de loop van de dag wordt het landschap meer open met mooi zicht op de heuvels. We stijgen bij elke sluis een paar meter, en het zijn er veel! En we zien dat er op diverse stukken tussen verschillende sluizen geen water staat, het kanaal staat daar gewoon droog. Bizar. Tijdens een stop in Charmes lukt het eindelijk om een opgenomen filmpje over het belang van ons goede doel te posten. Wat een gedoe was dat. Eerst filmpje te lang voor Instagram daarna telkens geen Wi-Fi om het te uploaden, en uiteindelijk in deze bar een bizar Wi-Fi wachtwoord van wel 40 tekens met latijnse namen erin – ze willen lijkt het gewoon niet de Wi-Fi gebruikt wordt – maar …… het is gelukt😀. Na 60km fietsen, met vooral ’s middags veel hitte, komen we bij Lac de Bouzy, op een leuke camping. We hebben inmiddels 839km gefietst sinds we vanuit huis vertrokken zijn richting Barcelona. Dat gaat best wel snel🌪

Port-sur-Saône

25 Augustus 2022 – 32°C

Vanaf 8 uur kunnen we in de mini-markt op de camping brood halen. Omdat het vandaag weer erg warm gaat worden (32°C) staan we om 7 uur op, pakken zoveel mogelijk in, ontbijten dan en gaan om ongeveer 9 uur weg. Er is nog wat interesse van een Duitse mevrouw en Franse fietser met dochter in onze reis. Dat bordje achter op de fiets is wel erg handig – het helpt mensen te triggeren en zij spreken ons vervolgens aan. Dan kunnen wij ons verhaal doen over onze reis en ons goede doel….erg leuk😀. Een groot deel van de ochtend rijden we door een soort park landschap. Zó mooi is het kanaal, de bomen en sluiswachtershuizen weerspiegelen er prachtig in. Het is echt genieten, vlak fietsen in zo’n omgeving met geregeld uitzicht op de omringende heuvels. Na 35km is er pas voor het eerst op de route een plek om koffie te drinken, in het schattige dorp Fontenoy-le-Chateau. Eigenlijk was ze gesloten, maar van de eigenaresse van Coney Island kregen we toch een bakkie koffie. Super aardig😀👍. Daarna wat klimwerk, niet al te hoog, maar wel mooi, met het gevoel om echt in Frankrijk op het platteland te fietsen. In de brandende zon en smoorhitte de laatste 30km gedaan en kwamen we na 79 km aan in Port-sur-Saône. Boodschappen doen voor het avondeten, biertje bij de bar en daarna naar de camping. Daar zijn nog twee stellen die op de fiets zijn, maar beiden gaan noordwaarts terug naar Nederland.

Gray

26 Augustus 2022 – 25°C

Opstaan was lastig vanochtend 😴. Toch wilden we verder fietsen, de camping nodigde niet uit om te blijven en er zou regen komen dus we gingen toch op pad. Na 11 km kunnen we brood voor de lunch kopen, weinig keus trouwens, en gaan we bij bar ernaast ff koffie drinken – we kunnen nog niet zo goed op stoom komen. Na een lekker bakkie vervolgen we onze route langs de Saône en inderdaad net na de lunch (picknick op een Frans pleintje), gaat het flink regenen. We zijn gelukkig voorbereid, alles goed ingepakt en regenpakken doen we aan. Het is toch nog aardig stoempen, zoals we dat noemen ( flink doortrappen ) onderweg naar Gray. Daar aangekomen is het droog geworden, zetten we de tent op, nemen een lekkere warme douche, updaten socials, drinken een colaatje in de zon en gaan eten bij het restaurant aan de overkant van de straat. Weinig bijzonders, weer een prima dag gehad en weer zijn we lekker onderweg, op weg naar Spanje en The Green Rebel. De dag erna, op zaterdag, blijven we nog een dagje. Spulletjes wassen en drogen, lekker relaxen en ff stadje in: ijsje eten 😋.

Vignoles

28 Augustus 2022 – 29°C

We verlaten de camping aan de Saône en later ook de Saône zelf. Het is zondag en in de meeste dorpjes kan je een kanon afschieten. We hebben weliswaar 93 km gefietst, wat best een mooie afstand is maar weinig mensen gezien / ontmoet. Onze dag ziet er kortweg als volgt uit: ontbeten – na ruim 27 km, in een dorpje wat brood gekocht bij de Boulangerie en koffie gedronken bij een barretje, waar we een jong Duits gezinnetje met 3 kinderen op de fiets tegenkwamen – lunch in een erg stil dorpje na 55 km – en rustige wegen tussen kale landerijen en af en toe bos, naar uiteindelijk ons einddoel bij Beaune. Toch wel afwisselend landschap, want we verlaten tijdelijk de Saône en zien weer eens wat anders dan alleen maar langs het water. We schieten alweer aardig op in Frankrijk. We hebben inmiddels 1071 km gefietst, sinds we voor ons 2e deel van huis vertrokken zijn. De camping is best leuk met voldoende schaduw, want het is weer ouderwets warm 🥵. Maar wel droog!!! Gelukkig krijgen we weer een nieuwe donatie binnen voor http://www.thegreenrebel.org

Cormatin

29 Augustus 2022 – 32°C

Onze camping ligt vlak bij Beaune en Beaune is de wijn-hoofdstad van de Bourgogne. Wat doe je als je in de Bourgogne bent? Juist ja, wijn drinken. Nou gisteravond dus een lekkere Bourgogne Aligoté gedronken en vandaag na een kort bezoekje aan Beaune zijn we door de wijngebieden gefietst. Maar eerst even Beaune. Het is een leuke oude stad met een gezellige Franse sfeer. We hebben er ontbeten (brood + 2 croissants + 1 baguette = €10,70🤑) en een grote koffie gedronken. Ongelooflijk dat een stad als Beaune met zo’n centrum en uitstraling maar ongeveer 20.000 inwoners heeft, slechts een klein beetje meer dan ons dorp op de Veluwe 😏. Bij het verlaten van de stad aan de westzijde fiets je gelijk via de heuvels tussen de wijngaarden. Tot onze grote verbazing werd er al volop geoogst, zowel de witte als de rode druiven. Vanwege de warmte is het een stuk eerder dan normaal, maar hoeveel eigenlijk, zijn we niet te weten gekomen😬. Door het landschap zag je op veel plekken groepen auto’s, trekkers en mensen die betrokken waren bij de oogst. Dat gaat gedeeltelijk machinaal, ze lijken eerst met een machine de druiven los te schudden, waarna de restanten handmatig worden geplukt. De bijgesloten foto met de kratten druiven bevat druiven voor ongeveer 1200 flessen wijn. Dat vonden wij best veel🍷🍷🍷. Het zijn prachtige oude wijndorpen waar we doorheen fietsen. Het gaat de mensen daar duidelijk goed. Verderop hadden we ineens weer een bekende reisgezel; een kanaal en dit maal was het het Canal du Centre. Verderop stapten we over op Voie Verde de Bourgogne du Sud – een fietspad op een voormalig spoor. Het werd ook steeds warmer, ruim 30°C dus we wilden niet helemaal naar Cluny, wat wel gepland was, dus probeerden we eerst een camping waar een pizzeria bij zat, maar de pizzeria bleek dicht en omdat we nog geen eten gekocht hadden én de supermarkt 6km verderop lag, zijn we doorgereden naar Comartin. Schijnt een leuk dorpje te zijn met kasteel, supermarktje indien nodig en Snackbar óp de camping. Nou prima combinatie, alleen het menu van de Snackbar heeft eigenlijk géén vegetarische gerechten, laat staan volledig plantaardig. Dat blijkt in Frankrijk sowieso nauwelijks beschikbaar, wat voor een modern land (toch?) volgens ons niet meer van deze tijd is 😒.

Fleurie

30 Augustus 2022 – 25°C

Op de camping is Sijtse druk met het bijpraten van de buren terwijl Irma druk is met het opruimen van de tent. Maar dan hebben we wel weer een nieuwe volger voor ons en ons goede groene doel 😊! We hebben besloten om de route vanaf Cluny via het Rhônedal te volgen en niet door de Ardèche te gaan. Op weg naar Cluny komen we langs Taizé, bekend van de christelijke oecumenische kloostergemeenschap. In Cluny maken we even een rondje om het oude leuke stadje te bekijken, koffie te drinken en proviand voor de lunch in te slaan. Dit is een paarden omgeving met renbaan en maneges. We komen aardig wat ruiters tegen als we de Voie Verde verder vervolgen richting Macon. De oude stationnetjes zijn omgedoopt tot picknick plaats of tourist information. De lunch hebben we uiteindelijk in een bushokje ivm de regen die overigens gelukkig snel wegtrekt. Na de lunch mogen we een paar keer flink steil op en neer tot wel 13 % om vervolgens een hele lange fietstunnel door te gaan. Mooi maar koud! Vlak voor Macon buigen we af de heuvels van de Beaujolais in. Ook hier wordt al volop geplukt. Mooi landschap met leuke en bekende dorpjes afgewisseld met pittige klimmetjes zoals bij Fuisse. Geregeld ff wat eten en drinken voor de energie dus. Maximale hoogte is Col de Labourons van 440 meter hoog. Wat een eenvoudige traject van 64 km had geleken bleek uiteindelijk toch een pittige dag. Maar we hebben wel weer nieuwe donaties ontvangen en zijn over de €2000 voor The Green Rebel!!! Eindpunt van de dag was de camping la Grappe Fleurie in Fleurie.

2 reacties op “Fietsen naar Barcelona – Frankrijk deel 1”

 1. Bedank voor de prachtige e-mails!
  Prettig leesbaar.
  Groetjes Ma & Pa
  Verstuurd vanaf mijn iPad

  Like

  1. Gaaf dat jullie het zo leuk vinden. Daar doen we het natuurlijk ook voor. Liefs vanuit Zuid-Frankrijk 😘

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: