Fietsen naar Barcelona – Frankrijk deel 2

Parcieux

31 Augustus 2022 – 29°C

Omdat we gisteren best wat geklommen hebben en de camping hoger op de heuvel ligt, kunnen we het eerste stuk lekker naar beneden rijden. We laten de Beaujolais streek achter ons, kruisen het TGV treinspoor en de autoweg A6, oftewel de Route du Soleil. We volgen de Saône verder stroomafwaarts, vaak over hobbelige grind- cq. gravelpaden. Op zich rijden de Santossen daarop prima, alleen wel constant opletten om niet in een kuil te rijden. We komen steeds dichter bij Lyon en we weten nog niet waar we gaan slapen; ofwel op een camping op ongeveer 25km boven Lyon ofwel bij een Warmshowers host in de buurt of zelfs in Lyon. Sijtse stuurt berichten naar wel 10 hosts, met een paar daarvan in Collonges-au-Mont-d’Or, waar in Irma 35 jaar gelden au-pair is geweest. Dat zou wel erg leuk zijn om daar weer eens naar toe te gaan. Eén host reageert vrij snel op ons verzoek, maar die blijkt uiteindelijk toch niet beschikbaar. We besluiten op camping de l’Ecluse te gaan staan. Op het eerste gezicht is het een eenvoudige camping met veel vaste staanders, maar we krijgen een prima plekje voor de tent. Daar ontmoeten we Ewout die vanuit Zwolle voor onbepaalde tijd op reis is naar Singapore. Echt gezellig om met hem bij te praten over gezamenlijke zaken als “wat heb je al gedaan” en “wat ga je nog doen”.

Saint-Genis-Laval

1 September 2022 – 29°C

Op naar de grote stad Lyon: We vervolgen de route langs de Saône en komen langs Collonges-au-Mont-d’Or. Na een beetje zoeken komen we langs het huis waar Irma au-pair is geweest (althans een gedeelte van de tijd) in 1986-1987. Tjonge wat is dat een tijd geleden, maar ze vindt het wel erg leuk het weer even te zien. Er staat een andere naam bij het ingangshek, dus de familie woont er niet meer. Best jammer. We fietsen langs mooie grote bomen en rijk aandoende huizen de stad Lyon in. Nadat we een 3km lange fietstunnel zijn doorgefietst, staan we ineens oog in oog met de volgende rivier; de Rhone. Fietsen gaat makkelijk over vaak mooie brede fietspaden langs de rivier. We nemen een kijkje in Vielle Lyon – de oude stad, eten een salade als lunch en Sijtse koopt erna nog een panini, want een fietser kan niet leven op een beetje “groenvoer” 😄. Samenvattend Lyon is een erg mooie stad, maar we vinden het ook prima om er weer uit te gaan. We rijden door naar Saint-Genis-Laval waar de camping is. ’s Avonds zitten we bij het washok bij het 230V stopcontact nog teksten te maken; Irma voor een artikel in het Vaassens Weekblad en Sijtse maakt de tekst voor deze Polarsteps 😆. De laatste 2 dagen hebben we niet veel kilometers gemaakt, dus willen we morgen weer ongeveer 90km “pakken” – gewoon omdat het kan, het een lekker gevoel geeft en lekker opschiet…..

Saint-Vallier

2 September 2022 – 28°C

Het begin van de dag wordt vaak bepaald door de eventuele aanwezigheid van brood en het tijdstip van beschikbaarheid. Korte uitleg: als we de voorafgaande dag brood hebben gekocht óf we kunnen op de camping brood bestellen dat vroeg genoeg (uiterlijk 8 uur) geleverd wordt, dan ontbijten we op de camping. Dan zetten we eerst thee en daarna drinken we een mok koffie. Als er geen of niet tijdig brood is, dan pakken we in, eten een banaan voor de eerste energie, rijden naar de dichtstbijzijnde bakker, kopen brood, picknick-en ergens en nemen een kop koffie op een terras. Welnu, dat laatste was vandaag het geval😆. Sijtse heeft een korte route uitgezocht naar de bakker in Brignais. Die eerste kilometers zonder ontbijt, moeten zorgvuldig gepland😉, niet te lang en zo min mogelijk klimmen. En dat lukte, het ontbijt-plan is wederom goed uitgevoerd. Daarna ongeveer 10km over een grote maar rustige weg, terug naar de route langs de Rhône. Vandaag is het onze trouwdag, inmiddels zijn we 28 jaar getrouwd. Dus in Vienne gaan we op zoek naar een kop koffie met een lekker stuk gebak erbij. Dat valt nog niet mee, totdat de mevrouw van een barretje aangeeft dat om de hoek een bakker is en als we daar iets lekker kopen, we het op haar terras op mogen eten. Top deal, dus zo gedaan! Frambozen taartje, is het geworden! We fietsen door naar Saint- Vallier, waar we naar de camping Municipal gaan. Een prima camping, voldoende schaduw, oud sanitair, maar een prima prijs (€11). Omdat het vandaag feest is 🥳, gaan we het stadje in op zoek naar een koel en heerlijk biertje🍻. Er zijn nauwelijks barretjes met een terras, maar we vinden toch iets, en raken gezellig aan de klets met de barman en een andere gast. Ons reisschema is altijd goed voor fronsende blikken, oe’s en ah’s en daarna gezellig gepraat over onze reis. We hebben om 19 uur gereserveerd bij restaurant L’Ambigu. Dit restaurant zit vlak bij de camping, heeft een Thais – Cambodjaanse keuken, een super enthousiaste bediening en heerlijk eten. We doen wat we bijna nooit doen; we beginnen met een cocktail. We kiezen “sex on the beach” en “69”, ach ja – what’s in a name. Daarna een heerlijk vegetarisch driegangen menu. Wat een heerlijk afsluiting van onze eigen dag!!! 3 september: rustdag De volgende dag nemen we een rustdag, het is inmiddels al weer een weekje geleden…. Irma heeft de lokale krant “Het Vaassens Weekblad” eerder deze week benaderd en ze hebben interesse, dus er moet een stukje geschreven worden. Dat kost ff tijd natuurlijk en daarnaast moeten er nog foto’s bij gezocht. Met de gammele Wi-Fi is dat nog wel een uitdaging. Als dat gelukt is gaan we nog snel boodschappen doen. Als we wegrijden komt er net een Zwitsers stel op de fiets met hun hond aan. Weer ff bijkletsen natuurlijk. Die avond krijgen we een giga bui en kunnen we wederom de tarp gebruiken om onder te koken en te eten.

Cruas

4 September 2022 – 31°C

Eigenlijk fietsen we de hele dag continue langs de Rhône, met een stevig tegenwind. Vooral op de recht stukken, langs de gekanaliseerde Rhône hebben we daar best wat last van. Op die stukken, gaat er één van ons voorop fietsen, zodat de ander het iets rustiger aan kan doen. Die Rhône, trouwens, heeft echt meerdere gezichten. Soms lieflijk enigszins meanderend door en liggend in het landschap, met veel bomen erlangs. Soms is het een strak kanaal, breed, duidelijk hoger liggend dan zijn omgeving, in bedwang gehouden door dijken. Zo’n stuk eindigt steevast met een stuw, waar met behulp van waterkracht elektriciteit opgewekt wordt. Tijdens de Via Rhône route hebben we allerlei ontmoetingen, zo zien we vandaag meerdere malen een franse jonge man die we gisteravond op de camping gezien hebben. Na een flink stuk samen fietsen en kletsen, komen we aan bij camping Harmony. Hier stopt onze fietsdag, maar gaat hij nog een stukje verder.

La Roque-sur-Cèze

5 September 2022 – 30°C

We starten vandaag met kernenergie. Langs de Rhône staan diverse kerncentrales, waarvan we inmiddels weten, onder andere van onze reisgenoot van de vorige dag die nucleair ingenieur is, dat meer dan de helft het niet doet 😬. Bij Cruas staat ook een centrale, waar uit twee koeltorens grote wolken stoom komen. Bij een derde toren, stroomt wel heel veel water door de toren, maar die toren geeft geen grote pluim. Wat je duidelijk kan zien, is dat het water, dat gekoeld moet worden aan de binnen van de toren naar beneden stort. De Via Rhona is een populaire fietsroute want we komen meerdere fietsers tegen: 2 Belgische dames, een Duitse man uit Hamelen, en later worden wei gehaald door een Duitser uit Bielefeld, op weg naar Mallorca. Eigenlijk zijn de meeste mensen die we tegenkomen van de gepensioneerde generatie, inclusief elektrische fiets… De stukken langs de Rhône zijn vandaag wat saai (met aardig wat tegenwind) maar wijkt gelukkig af en toe af via bos en bij Pont-Saint-Esprit verlaten we de Rhône voorgoed en buigen westelijk af en komen direct in heel mooi heuvelachtig landschap van de Gard. Dat is een mooie afsluiting van de dag. De camping in La-Roque-sur-Cèze bestaat uit veel stacaravans en kampeerplekjes op grind tussen haagjes, maar met privé-sanitair… dat dan weer wel 😊.

Cardet

6 September 2022 – 26°C

Vandaag fietsen we prachtig in de Gard. Er zijn hier weinig dorpen en de “koffie-pauze” schiet er bij in. We moeten al weer aardig klimmen, dus energiemanagement wordt belangrijk. Langs de kant van de weg ziet Sijtse vijgen hangen, o als eieren zo groot 😆 – nou ja, net iets kleiner dan, maar wel rijp. Die nemen we mee voor het moment dat de energie broodnodig is. Het is hier echt al Zuid-Frankrijk en dat zie je aan de bomen en de vruchten en alweer is het warm. ’s Morgens bereiken we het hoogste punt van de dag (350m) en gebruiken de vijgen om energie aan te vullen. Wat heerlijk smaken ze!!! We lunchen bij een mooi kerkje, in afwachting van de stortbui, die uiteindelijk niet komt. Een groepje Belgische wielrenners komt voorbij en later halen ze ons ook weer in. Gelijk hebben we wat aanspraak. Wat gezellig zijn die lui toch. Na 63km komen we bij camping Beau Rivage, geleid door de Nederlanders John en Vera. Het is een heerlijke ruim opgezette camping en we zetten onze tent op bij de rivier Le Gardon. Als we een biertje gaan drinken bij de Snack – Bar worden ons de spreekwoordelijk oren van het hoofd gevraagd. Wie zijn de 2zeetjes, wat doen ze en waar gaan ze naartoe? Wat een gezellige sfeer. We worden uitgenodigd voor de pétange cq. jeu de boules. Aanvang 20 uur, dus snel ons eigen eten maken en dan ballen gooien 😊. Met 16 deelnemers wordt een competitie opgezet. Er worden 3 speelrondes gehouden en telkens speel je met een andere partner tegen andere tegenstanders. En…..we doen het best goed, en Irma wordt zelfs 2e. De nummer 1 was een Fransman, en die kon er wat van, dus een heel mooi resultaat m.n. van Irma. De prijs is een fles witte wijn en de bijna eeuwige glorie. Na afloop zitten we nog een tijd met Vera – de eigenaresse van de camping – na te praten. Wat een gezellige en aardige vrouw is dat 😀. Rustdag: 7 september Vannacht heeft het flink geregend, maar van de code-rood zoals die voor de kustregio was afgegeven, hebben we weinig tot niks gemerkt. Na de gezellige avond slapen we lekker uit, waarna we brood halen in het dorp. Wat lezen, de socials doen, vervolg van de reis plannen en checken, en dat alles in een heerlijke groene ambiance. Aan het eind van de middag trekken we de fles wijn open die Irma gisteravond gewonnen heeft en daarna eten we in het restaurant op de camping.

Brissac

8 September 2022 – 28°C

Gisteravond lagen we net op tijd in bed, voordat het onweer en de regen losbarstten. Bij het opstaan is alles nog nat. De zon is er gelukkig weer maar door het dikke bladerdek merken we daar nog niet heel veel van, maar het uitzicht is mooi. Sijtse haalt brood in het dorpje, we ontbijten en pakken in. We worden uitgezwaaid door Wilma en Henk, vaste gasten die ook heel genereus voor ons goede doel The Green Rebel hebben gedoneerd! Super lief! Na de eerste km’s rijdt Sijtse door een donkere modderplas waar een diep gat onder blijkt te zitten, waardoor zijn zadel verschuift. We moeten een paar keer stoppen om dat weer goed te krijgen. We rijden door mooi landschap met heuvels, wijnranken en velden, en veel kleine dorpjes; de rand van de Cevenne. We moeten klimmen naar ca 340 m. De eerste campings liggen op ca 45 km en de volgende daarna op 80 km. We besluiten rustig aan te doen en kiezen voor de korte versie. Dus boodschappen, lunch en koffie in St-Hippolyte-du-Fort. Toevallig komen we nog een ander Nederlands stel tegen die op dezelfde camping in Cardet stonden, en die we later op de camping weer zullen zien. En we lopen prompt de Belgische wielrenners van 2 dagen geleden weer tegen het lijf! Wat een toeval! We kletsen wat en gaan vervolgens door, deels over een stukje Voie Verte en daarna komen we in het departement l’Hérault. Het landschap is wat weidser, zoals een breed dal, met mooie rotsen. En nog steeds wijnranken, maar de weg gaat langzaam naar beneden. De eerste camping die we proberen is gesloten, maar de tweede is wel raak. Vlak voordat we bij die camping zijn, zien we allemaal rupsen over de weg heen en weer kruipen, het is oppassen geblazen om ze te ontwijken. Geen idee hoe wat waar dus we moeten nog uitzoeken welke dat zijn. Camping du Domaine d’Anglas blijkt onderdeel van een bio-wijngaard, met natuurzwembad en gelegen aan de rivier Hérault. Erg leuk, ook om een andere keer hier terug te komen. Je kan er ook wijn proeven of een rondleiding krijgen. Het is nog lekker zonnig, dus we halen alles uit de tassen om te drogen. Helaas is de Wi-Fi niet voldoende, om een nieuw blog aan te maken 😕.

Vanwege de slechte Wi-Fi moeten op een later moment nog 3 video’s worden toegevoegd.

Pézenas

9 September 2022 – 27°C

We hebben geen brood voor het ontbijt, dus we pakken alles in en gaan op pad. Maar eerst maken we nog even een foto van de km teller want bij aankomst op deze camping g hebben we de 5000 km bereikt!!! We rijden naar het dorpje Brissac want daar zou volgens de receptionist van de camping een bakker zijn. Dat klopt inderdaad en met de buit gaan we vervolgens naar de plaatselijke bar voor koffie om ons ontbijt te eten. In Frankrijk is dat nooit een probleem, omdat ze in de bar nooit iets eetbaars verkopen. Helaas blijkt ons pain complet wel erg hard en droog… brood van gisteren? Irma rijdt terug naar de bakker voor uitleg, maar die beweert dat het vers is maar droog geworden in de oven 🤨. Ja ammehoela, maar geen ander brood gekregen dus terug naar de bar. De serveerster is het met ons eens, dit is geen vers brood. En zelfs de pain au resin is niet lekker; veel te vet. Dat is voor het eerst dat we een slechte bakker treffen… Afijn, de koffie was lekker 😉. We gaan verder zuidwaarts. Eerst een aardige klim tussen mooie groene heuvels en daarna mogen we afdalen door de Gorges de L’Herault! We meanderen door deze fantastisch mooie kloof van de rivier l’Herault! Als we langs Saint-Guilhem-le-Désert komen besluiten we om dit schattige authentieke stadje te bekijken en fietsen omhoog 😅 door schattige middeleeuwse straatjes tot we op een leuk, maar toeristisch plein komen. Picknick-en onder een plataan van honderden jaren oud! Na de lunch fietsen we het dal van de Herault uit en de rest van de dag is het nog wel aanpoten om in de warmte naar Pezenas te fietsen. De camping Municipal ligt op 5 minuten lopen van het oude centrum wat erg leuk blijkt te zijn. De camping zelf heeft niet veel om het lijf maar we ontmoeten wel een leuk Canadees stel uit Quebec, dus Franstalig. Die zullen we overigens later nogmaals treffen 😁. We gaan lekker in het stadje eten. Erg lekker gegeten, niet vegan, wel vegetarisch en een prima hoeveelheid voor hongerige fietsers 😋😊!

Capestang

10 September 2022 – 30°C

We halen wat spullen voor het ontbijt, zoals brood, jam en pindakaas bij de Carrefour vlak bij de camping. Hier in Zuid Europa vind je geregeld vijgenjam en dat vinden we erg lekker. We ontbijten met ons eigen spul aan een hoge tafel bij de Carrefour en kopen twee keer voor elk een “grand café” erbij. We ontmoeten Johan en zijn vrouw die ook op de fiets zijn. Ze wonen in Amersfoort en zijn met de bus naar Avignon gegaan en fietsen naar Girona. Ben benieuwd of we die nog vaker tegen gaan komen. Het zal niet op campings zijn, want ze slapen in B&B’s of hotels. En inderdaad, na een paar kilometer halen we ze al in…. We fietsen vandaag naar de Middellandse Zee vlak bij Agde, ook al gaat de route bij Vias parallel aan de kust. Wij rijden nog even rechtdoor en komen bij Vias in een heleboel drukte, winkels en poespas aan bij de zee. We willen de Méditerranée op deze reis toch weer even gezien hebben. We nemen een filmpje op om onze volgers te motiveren om bij te dragen en ons goede doel te sponsoren. We hebben namelijk al ruim 5000 km gefietst en de donaties staan op ruim €2000. Het doel is €1 per gefietste kilometer, dus we lopen achter. Natuurlijk zijn we heel erg blij met al die mensen die ons al gesponsord hebben, maar we zouden zo graag ons doel halen. Na het publiceren van ons filmpje, ontvangen we een prachtige donatie van €100 binnen. Jippie, zijn we heel blij mee 😀. Na Vias rijden we eerst een stuk parallel aan de kust, waarna we landinwaarts gaan richting Berziers. Dat doen we door langs het Canal du Midi te fietsen. Ook weer een mooi rustig fietspad langs het kanaal. Omdat Sijtse wat problemen heeft met zijn remmen, gaan we in Beziers naar een fietsen winkel. Daar wordt de voorrem weer hersteld door het toevoegen van remolie. De achterrem kan niet worden bijgevuld, omdat de nippel van het vulpunt kapot is 🤨. Nou ja, de rem is verbeterd en we verwachten hiermee de eindstreep te kunnen halen. Bij Beziers heb je een aquaduct en een bijzonder sluizencomplex met 9 sluizen, Unesco, aangelegd onder Louis XIV. We fietsen er langs en maken wat foto’s / films. Het Canal du Midi is een 250 km lang kanaal door Frankrijk tussen Toulouse en de Middellandse Zee. Het loopt door de regio Occitanië. Het kanaal begint in de gekanaliseerde Garonne bij Toulouse en mondt uit in het Étang de Thau nabij de vissersplaats Sète. Bijzonder dat dit kanaal al tussen 1666 en 1689 is aangelegd, een het is een mooi stukje ontwerp / techniek zoals het door het mooie landschap loopt. Uiteindelijk komen we aan in Capestang, halen boodschappen bij de supermarkt voor vandaag en morgen – want morgen is het zondag en dan zijn alle winkels dicht. Er is een camping Municipal, de prijs is €13,44 en we komen vervolgens de Canadese fietsers, een Nederlands stel en Franse fietsers tegen die we allemaal al eerder gezien hebben. Een grappig fenomeen om elkaar telkens weer tegen te komen. Het is nog 165 km naar de Spaanse grens, dus we komen echt steeds zuidelijker en dichter bij The Green Rebel. Zó leuk!!!

Tuchan

11 september 2022 – 28°C

Sijtse gaat brood halen en alles lijkt in het dorp verlaten en doodstil – bijna letterlijk😉, totdat hij bij de kerk komt. Daar wordt de markt opgebouwd, staan mensen in de rij voor de bakker en zitten de terrasjes al aardig gevuld. Zo grappig hoe dat in Frankrijk gaat. Na het ontbijt nemen we afscheid van de Canadese fietsers, Andre en Christian. Ze wonen in Quebec, waar fietsen zoals wij en zij dat doen niet erg leuk is. Er kan wel worden ge-mountainbiked, maar er zijn eigenlijk geen fietspaden en de wegen lopen stijl omhoog en beneden. We moeten nog 3 dagen fietsen tot de Spaanse grens, en hebben vandaag een laatste korte ontmoeting met het Canal du Midi. Die gaat via Toulouse naar Bordeaux en wij gaan zuidwaarts. Als we halverwege de ochtend over een heuvelrug rijden, is ineens alles veel droger. De begroeiing is echt anders en het gras helemaal geel. We weten niet of dat structureel zo is of dat dit zo is omdat ze er hier géén stortbuien zijn geweest de afgelopen dagen. De natuur wordt ruiger, heuvelachtiger met mooie rotsen. Onderweg gaan we nog over een pasje genaamd Col de Extrême. Deze is slechts 251m hoog, maar toch best flink trappen om eroverheen te komen. Na ruim 70 km komen we aan op de camping. Oei wat een drukte met heel veel jonge kinderen. Die moeten toch naar school? O ja, het is zondag en het zijn allemaal Franse kinderen, dus dat verklaart het. Het bier en de Wi-Fi zijn prima, vooral de Wi-Fi is echt supersnel. Sijtse kan alle posts uit Polarsteps eenvoudig en snel in het blog kopiëren. De blogs “Fietsen naar Barcelona – België” en “Fietsen naar Barcelona – Frankrijk deel 1” zijn gepost en Frankrijk deel 2 staat tot en met gisteren klaar, om aangevuld en gepost te worden. Het Franse deel van onze reis is namelijk bijna over. Alleen morgen nog, dan Fietsen we Spanje binnen. Het kampeerplekje is werkelijk fantastisch met een heel mooi uitzicht, maar tja, we hebben er geen goeie foto’s van helaas. We eten twee heerlijke pizza’s, met een karaf lokale witte wijn en vermaken ons prima. Leuke plek; camping La Peiriere in Tuchan.

Saint-Jean-Pla-de-Corts

12 september 2022 – 32°C

Er is voor vanmorgen regen voorspeld en we hebben geen brood. Dus rijden we naar het eerste dorpje, dat een supermarktje heeft. Buiten op twee kleine stoelen aan een tafel kunnen we ons ontbijt verorberen samen met elk 2 grand cafés, die we in het supermarktje kunnen bestellen. We nemen het dagelijkse leven in een Zuid-Frans dorpje waar. Mensen halen brood, de krant is te laat geleverd en kinderen worden naar school gebracht. Alles zo op het eerste gezicht heel relaxed. Vandaag fietsen we 76 km met 3, noem het colletjes, de eerste 260m, de tweede 460m en als laatste 370m hoog. In totaal fietsen we 830 hoogtemeters. We komen langs een locatie met een panoramatafel. Het blijkt dat we in deze regio toch eerder zijn geweest. We hebben toen o.a. een mooie locatie met aparte krijtrotsen bezocht: la Sybille. Verder zien we langs de route veel kurkeiken staan, en diverse bomen die van hun “jasje” zijn ontdaan. Ondanks het klimmen zijn we bijtijds op de camping, het is hier kaal, gelukkig schijnt de zon nauwelijks. Morgen gaan we de Pyreneeën over en Spanje in 😀.

Eén reactie op “Fietsen naar Barcelona – Frankrijk deel 2”

  1. Prettig leesbaar! Geweldig weer.👍

    Verstuurd vanaf mijn iPad

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: